Raketbilen SILVER STREAK JET MARK II

Svensken Arnold Sundquist, född i Motala, men flyttade tidigt till Göteborg, reste över till USA för utbildning. Han tog flygcertifikat och värvning som frivillig i det amerikanska flygvapnet.

Efter sin fars död, kom han hem till Sverige för att jobba i familjens företag, Partille Hårdkromverk. Med sig i bagaget hade han bland annat en nyinköpt jetmotor från Westinghouse på 25 000 Hkr med tänd efterbrännkammare. Jetmotorn var avsedd för det amerikanska attackplanet Cutless Fighter. Bränsleförbrukningen var 4 liter i sekunden, eller ca 250 l i minuten. Vid tomgångskörning gör den 180 km/tim.

Arnold tog med bilen över till England för rekordförsök. Tyvärr så gick det inte så bra, bilen började rotera och körde i mål med bakändan först för att sedan kana av banan. Farten var då ca 600 km/tim. Arnold överlevde kraschen, och är därmed ensam om att ha gjort det i så hög fart.

Teoretisk hastighet över 1 000 km/tim. Bilen är byggd 1972, är ca 8 m lång och ca 2 m bred. Bilen finns normalt på Motala Motormuseum. Väl värt ett besök.

Thomas Ericsson

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter