Formel Vee 50 år

Under säsongen 2015 fyller landets äldsta enhetsklass, Formel Vee, 50 år. I början av 70-talet fanns över 200 av "Gemene mans formelbil" i Sverige, och idag är klassen återigen så stor att startfältet ibland måste delas upp för att inte vara för många på banan samtidigt!

Söndagen den 12 september 1965 kördes ett inbjudningsrace, en landskamp mellan Holland och Sverige på Ring Knutstorp. Det var Svenska Volkswagen som hyrt in 10 bilar från sin holländska motsvarighet, med den enkla baktanken att marknadsföra den nya klassen som redan blivit en succé i stora delar världen. Klassen blev snabbt den största någonsin i Svensk Motorsport, redan -67 fanns över 100 bilar och runt -70 ca 200 bilar i Sverige! Tävlingarna fick ofta avgöras med A-, B- och C-finaler, något som svensk bilsport tidigare aldrig hört talas om (eller senare)!

Idag körs klassen under historisk racing. Startfälten är återigen rejält stora och fälten har under 2014 i flera fall delats för att det inte ska vara för många bilar på banan samtidigt. Dessutom finns inga tecken på att klassen skulle sluta sin andra expansion. Med det stora antalet bilar som byggts och importerats till landet under klassens absoluta storhetstid, -65 till mitten -70, så finns det fortfarande många bilar att hitta i lador och på höskullar. 

– Vi är väldigt stolta över klassens historia, säger Patrik Åström från den Svenska Formel Vee- klubben, och vi kommer självklart med anledning av 50-årsjubiléet att satsa på extra uppmärksamhet under 2015!

Tekniskt sett är Formel Vee:
Öppen ensitsig tävlingsbil med friliggande hjul.
Framvagn, bromsar och styrning från en VW bubbla.
Motor och växellåda är även den från VW bubbla, men vänd 180 grader så bilen får mittmotor.
Ett rörramschassie.
En smäcker cigarrlikande glasfiberkaross.
Max 1300 cc, Ca 70-75 hästkrafter, Min vikt 375 kg (Nästan ingenting..!)
Eftersom klassen körs under historisk racing, måste bilen vara i originalskick från tiden det begav sig, och endast säkerhetsdetaljer får uppdateras.

Några kända Formel Vee förare genom tiderna:
Niki Lauda, Formel 1 världsmästare
Keke Rosberg, Formel 1 världsmästare
Emerson Fittipaldi, Formel 1 världsmästare
Nelson Piquet, Formel 1 världsmästare
Jochen Rindt, Formel 1 världsmästare
Björn Waldegård, Rally världsmästare
AJ Foyt, Indy Car Champion
Ove Fundin, Speedway världsmästare
Gunnar Nilsson, Formel 1 vinnare
Dan Gurney, Le Mans vinnare

(källa Pressrelease - Formel Vee 50 år, www.formelvee.se)

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter