Shelby Mustang 50 år

I år firar Shelby Mustang 50 år. Shelby är samlingsnamnet för amerikanska bilmodeller tillverkade av företaget Shelby American. Shelbys mest kända modeller är Shelby Cobra och Shelby Mustang. Även om dessa är baserade på andra tillverkares bilar, räknas Shelby som ett självständigt bilmärke. Vi hoppas att få se många olika modeller från Shelby på utställningen i sommar.

Det var 1965 som Carroll Shelby fick sin banbrytande idé, att ta en stor familjebil och omvandla det till en racingbil. Han beställde vissa modifieringar på den 289 kubiktum stora V8-motorn från Fords fabrik, såsom kraftigare vevstakar och vevaxel av egen konstruktion. I Shelbys fabrik i Los Angeles utvecklades motorn ytterligare. Utöver detta modifierades hjulupphängningen och motorhuven av plåt ersattes av en i glasfiber.

Resultatet blev 1965 års Shelby GT350 Mustang med en motor på 306 hk i standardutförande och på 350 hk i tävlingsversionen. 562 exemplar tillverkades. Alla bilarna var vita (Wimbledon White) och de flesta hade blå stripes.

År 1966 gjordes bilen mer körvänlig och den gick nu även att få i andra färger. Man tillverkade över 2000 bilar, häribland en stor order till hyrbilsföretaget Hertz, som lackerades svarta med guldstripes. Efter hyrtiden var slut återlämnades bilarna till Shelby, som sålde dessa med beteckningen GT 350-H.

År 1967 ändrade Ford designen på Mustangen. Shelby byggde då på denna nya design, en ny version av sina GT-bilar, Shelby GT500.

År 1969 slutade Shelby att modifiera Mustanger när Fords egna racingbilar tog över.

År 2006 återupptogs tillverkningen av Shelby Mustang. Exakt 40 år efter Hertz första beställning, tillverkades återigen 500 bilar till hyrbilsföretaget, med samma lackering som 40 år tidigare,
Shelby GT-H.

Idag tillverkar Shelby bland annat Shelby GT500 och Shelby GT500E. År 2014 kom den nya generationen Shelby GT350 Mustang, återigen vit med blåa ränder, nu med en V8 precis som föregångaren, men med 5,2 liter och över 500 hästkrafter. Till det yttre är det många förändringar. Alla karossdelar framför vindrutan är unika för Shelby GT350, jämfört med vanliga Ford Mustang. 

I år kommer Shelby GT350R, den mest racinganpassade Mustangen någonsin, enligt Ford. Totalt har man skalat bort 59 kilo och tio procent av denna besparing ligger i fälgarna som är tillverkade i kolfiber. Resterande av vikten har man sparat genom att strunta i saker som AC, stereo, reservhjul och baksäte. 

Men för den sanna entusiasten är de Mustangerna som byggdes om och modifierades till Shelby under 1960-talet den äkta varan.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter