Rysk JAK-52 konstflyger vid invigningen

Förutom massor av bilar kommer besökarna till Halmstad Sports Car Event även att bjudas på en imponerande flyguppvisning med rök signerad av Mattias Nyberg från Älmhult.

Flygplanet, en YAK-52 från 1983, är från början ett sovjetiskt skolflygplan som Nyberg köpte direkt av ryska flygvapnet 2003, sedan det två år tidigare tagits ur tjänst från flygbasen strax utanför Moskva. Efter att flyplanet renoverats i drygt ett år, har det sedan dess använts av Mattias vid uppvisningar över hela Norden.

Motorn är en Vedenyev M-14P niocylindrig stjärnmotor, som genom kompressormatning levererar hela 360 hästkrafter. Det ger bra kraft åt det 1 300 kilo tunga flygplanet, som är godkänt för samtliga aerobatic manövrar i luften. Motorn saknar startmotor, och istället startas den genom att tryckluft pressas in i cylindrarna. Även klaffar, bromsar och landningsställ sköts genom tryckluften. Tryckluften produceras av en kompressor som överför tryckluften till en inbyggd trycktank i flygplanet.

Bara ljudet är en upplevelse………!!!!!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter